Portretul lui Dorian Gray(The Picture of Dorian Gray) -Oscar Wilde


Uite o carte care nu prea mai apare pe blogurile si ziarele din ziua de astazi. Oare de ce? Tinand cont ca este recomandata si de profesorii de romana.Dorian Gray este un tanar din inalta societate londoneza , de o frumusete nemaivazuta.Ca tanar abia intrat in lume,il intalneste pe Basil,pictorul (viitori buni prieteni) si pe lordul Henry.Datorita frumusetii sale si a senzualitatii ,Basil ii creeaza un portret.Gray privind portretul ,este orbit de frumusetea sa ,iar mai tarziu,impins catre lucruri oribile.Un roman despre crima ,dragoste, loialitate…

Written in his distinctively dazzling manner, Oscar Wilde’s story of a fashionable young man who sells his soul for eternal youth and beauty is the author’s most popular work. The tale of Dorian Gray’s moral disintegration caused a scandal when it first appeared in 1890, but though Wilde was attacked for the novel’s corrupting influence, he responded that there is, in fact, “a terrible moral in Dorian Gray.” Just a few years later, the book and the aesthetic/moral dilemma it presented became issues in the trials occasioned by Wilde’s homosexual liaisons, which resulted in his imprisonment. Of Dorian Gray’s relationship to autobiography, Wilde noted in a letter, “Basil Hallward is what I think I am: Lord Henry what the world thinks me: Dorian what I would like to be—in other ages, perhaps.”

Presupun ca toti au auzit de „Portretul lui Dorian Gray” ,atat de carte cat si de film.Este o carte mai grea,dar uluitoare.Jocul la care scriitorul englez isi face partasi cititorii este acela de a privi in doua oglinzi diferite, ambele deformatoare, destinul unui om supus in aceeasi masura realitatii si fictiunii. Altfel spus, ni se ofera sansa de a patrunde in lumea lui Dorian Gray, „cetatean” al lumii si, in acelasi timp, al artei, om superficial si, in acelasi timp, interiorizat. Capodopera lui Oscar Wilde devine astfel, dincolo de arta narativa, o invitatie de a medita asupra conditiei artistului care penduleaza intre cele doua lumi ale sale: cea obiectiva (societatea) si cea subiectiva (arta).

Publicata pentru prima data: 1890

Pret: 20RON

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s